Varför tar jag självporträtt?

Jag tittade på Kobra som handlade om ansikten och om porträtt. Selfien nämndes som ett uttryck för att kunna kontrollera det jag som man vill sända ut. Genom självporträttet kan vi bestämma vilken bild av oss själva som vi vill dela med oss av. Påståendet  fick mig att fundera på om det är därför jag använder självporträtt.

Jag återkommer dagligen till uttrycket, för att jag-et som modell finns där, och samtidigt jag vill undersöka det, titta på det, berätta med och om det. Visst kontrollerar jag vilka bilder jag väljer och hur jag vill berätta, men jag ser att jag återkommer till samma historier. Samma uttryck, smickrande, kanske, kanske inte. En viktig lärdom som jag tagit med mig genom att så medvetet arbeta med självporträtt är att jag tror mig veta hur jag tar mig ut i bild. Jag tycker också att jag numera kan se när andra sätter på sig sitt ansikte för att bli fotograferade, för jag kan tycka att jag emellanåt gör just det.

Idag tappade jag ansiktet om och om igen… men de bilderna har jag valt bort, för de vill jag inte dela. Med självporträttet kan jag kontrollera vilken bild av mig,

Detta bildspel kräver JavaScript.

som jag vill dela med mig av.

av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?