Ta ett självporträtt, gör en selfie och lär dig se dig själv på bild

09062014-another brick in the wall

Jag berättade om körkortsfotograferingen, som jag tyckte om. Jag tyckte om bilden, eller resultatet, eftersom jag jag kände igen bilden av mig själv. Den påminde mig om de bilder som jag brukar se av mig själv, inte en som alla andra utan en som skildrade mig.

När jag startade mitt självporträttsprojekt ”ser du mig” hade jag en vag föreställning om att jag kanske skulle lära mig att se förbi mig själv på bild, inte stanna vid att jag inte tycker om bilden av mig själv, och hoppades att jag kanske skulle lära mig att det är ok att bli fotograferad.

Jag tycker fortfarande att det är oerhört svårt att låta andra ta min bild, men är det en sak som jag lärt mig så är det att jag vet hur bilden kan bli, och att de flesta fotografer som fotograferar mig har inte vanan att ge sina motiv direktiv, regi, eller vägledning i hur de vill att vi ska stå, vara på bilden som de vill skapa. Men genom att jag vet hur jag ”brukar” göra när jag tar bilder på mig själv på andra så kan jag använda de kunskaperna för att låta andra ta bilden av mig. Vanligtvis blir resultatet ett som jag själv känner igen, och det gör det också lättare att acceptera resultatet, till och med tycka om det.

Genom att fotografera dig själv lär du dig:

-att se på sig själv som modell/motiv snarare än som ”subjekt”
-att hantera fotografer, och hjälpa dem ta bilder 🙂
-att känna igen bilden av sig själv
-hantera en kamera

Så när vi fotograferar selfies, eller självporträtt är det en träning i att lära sig att se bilden av sig själv, och den märkliga situation som det innebär att vara motiv för någon annans bildidéer. Jag rekommenderar varmt att du ska testa!

Oj, just, körkortet kom häromdagen, och jag var tvungen att be kassörskan på Systemet att hon skulle fråga om legitimation för att jag skulle få visa… tänka sig!

av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?