Nej, mina bilder är inte resultatet av ett ”fantastiskt Photoshop-jobb”

Jag läser emellanåt kommentarer som ge sken av att fotografiska bilder, och i synnerhet digitala fotografiska bilder uppstår i photoshop. Jag som kan väldigt lite om hur man bearbetar bilder/fotografier i photoshop kan tänka, om jag ändå förstod hur man redigerade, och gjorde retusch…i photoshop… kanske skulle mina bilder bli fantastiska då.

Härmomdagen läste jag följande kommentar om en av mina bilder:

Kristina Alexanderson har gjort ett fantastiskt Photoshop-jobb!  😉

Jag älskar att fotografera, mer än jag vill tillstå. Jag tycker om att skapa fotografiska bilder, använda mina kunskaper om kameran, bild och fotografi för att gestalta och ge en bild av min verklighet, av mig och de jag möter. Jag gör det för att jag tror mig kunna hantera en kamera, jag har idéer om vad jag vill att en bild ska förmedla och sedan har jag vänner, familj, bekanta, främlingar som jag får möjlighet att pröva dessa idéer och kunskaper på.

Det finns saker som jag kan och det finns saker som jag inte alls kan. Mina bilder skapas i kameran, de framkallas digitalt -för det mesta, och för det använder jag  digitala framkallningsprogram. Visst använder jag Adobes program och visst är det program som jag använder en del av Photoshop-sviten, men jag kan inte och vet knappt hur man gör när man använder fotoshop.

Det är inget som jag är stolt över, inget som jag döljer, men jag vill tror inte ens att photoshopsmästarnas bilder, eller fotografier bara uppstår i det digitala programmet, utan ett bra fotografi kräver ett bra och användbart arbetsmaterial för att kunna bli fantastiskt… Programmet i vilket bilden bearbetas är bara just det, ett program, ett verktyg… bilden, materialet är något som fotografen skapar i mötet med sitt motiv.

av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?