Hötorgskonst och kitch – ytterligare ett försök

Vad skapar värde? Vad får dig att vilja titta på en bild? Tycka om den, vilja ha den på väggen?

En kvinna står med ryggen mot betraktaren
Håller du om mig?

I mitt arbete med fotografi har jag gjort många bilder, och ännu fler. Bilder som betyder mycket för mig och som jag vill ska betyda något för den som tittar på bilden. Men när jag tänker tillbaka på de bilder som omgav oss i mitt barndomshem, som avslogs som ”hötorgskonst”, som något som var enkelt, inte hade något värde utan bara var gjort efter en mall, utan tanke, utan koncept, utan idé. Kanske var bilderna målade efter nummer, vad vet jag… När jag tittade på bilderna, eller det vi hade på väggarna tyckte jag mig se något annat. Kanske för att jag pratade med den som gjorde bilderna. Jag såg en dröm, en vilja en önskan om att få försöka, att försöka hitta ett språk.

Som barn tyckte jag recensionen av de tavlor som satt på våra väggar var hård, och dömande – hur kunde någon säga att bilderna som omgav oss var hötorgskonst …

Som vuxen tänker jag: kanske var så, kanske är det som är min största ingång till min bildvärld just kitsch och hötorgskonst. Enkel. Ett sött uttryck som illustrerar min enkla smak. Det är kanske därför mina bilder upplevs som ”romantiska”, ”vackra” och att det stör… Kanske är det så att jag gör hötorgskonst, eller kitsch målade efter nummer i romantiskt ljus och form.

Kristina 2021-08-03

av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?