Gripsholms slott och ljuset – ännu ett försök

fönster och porträtt på pojke i fönsterljus på gripsholm 2021

En essä är ett försök, så låt mig pröva ytterligare en tanke. Jag tycker om att titta på semesterbilder, från resor, middagar och sommarstugor, vilket fyller min bildvardag under sommarmånaderna. Själv gör jag mer sällan bilder av resor, semester eller familjemiddagar. Men ett besök på Gripsholms slott fick mig att göra ett försök att fånga besöket. Det blev en serie bilder kring ljuset och några tankar om Rembrandt…

För mig är Rembrandt är lite som havet. Låt mig förklara, när jag växte upp brukade min pappa prata drömskt om havet och horisonten, som något stort och ofattbart. En dag tog han med mig till havet. I min fantasi hade havet blivit magiskt, något som skulle kunna förändra mitt sätt att se på världen. Men väl framme vid havet blev jag minst sagt förvånad för allt jag såg var vanligt vatten. Visst, det var mycket vatten, men bara vatten och det hade jag ju sett tidigare. Sjöar och vatten var en del av vardagen. Jag förstod inte det där med horisonten som gjorde att vi inte kunde se var havet tog slut, och att det gjorde det nästan oändligt, och väldigt stort. Jag såg vatten, och inte mer.

För mig är alltså Rembrandt lite som havet. Jag tittar på hans målningar, ser porträtt – bilder på människors ansikten som jag inte känner, ofta i mörker, eller i mörka rum. Jag tittar på bilderna och tycker de är just mörka, lite för mörka, vilket får mig att undra vad jag inte ser i mörkret, om det finns ”hemligheter” som jag inte kan se, uppleva, eller som gömmer sig i skuggorna. Hur ser det egentligen ut? Vad får jag inte se?

Men när jag tittar på Rembrandts bilder är det just skuggorna, mörkret och bristen på ljus som bär bilderna som gör porträtten levande och ”verkliga”. Med ljuset tar Rembrandt fram det viktiga i bilden – människan. Porträtten är vardagliga, eftersom de fångar en människas ansiktsdrag i ljuset av ett fönster… Rembrandts porträtt är levande, och hans sätt att arbeta med ljuset gör att han skapar porträtt som jag behöver förhålla mig till, skapa en relation till.

Mina bilder av mitt besök på Gripsholms slott blev just ett försök att undersöka ljuset och mörkret. Så här blir mina semesterbilder (det finns fler på instagram).

fönster och porträtt på pojke i fönsterljus på Gripsholms slott 2021

av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?