Att ta kort på sig själv, vad heter det?

19122014-KPA_2571

Jag tittar i statistiken på min webbplats och ser att någon har Googlat:

-att ta kort på sig själv, vad heter det?

Jag tänker att svaret är självporträtt, eller är det Selfie idag? Tänker alla svar är en googling bort, men vad gör det med oss, vem frågade vi innan google, och vilka svar fick vi då?

Jag funderar vidare kring varför selfie-genren är haussad. Jag undrar vilken roll de smarta enheterna och de sociala medierna spelar i detta spel, samt hur mycket vår vilja att tillhöra gör att selfin får en stor plats i de sociala medierna vardag. Jag tycker att det är viktigt med selfies, självporträtt och de görs av många för att ge en bild av mångfald och möjligheter.

Sedan tänker jag på blogposten som jag läser igår om att dessa perfekta bilder inte skulle göra oss lyckligare utan snarare förstöra våra liv, – en klickvänlig rubrik. Studien som det refereras tycks handla mer om vad vi tror att andra missar genom att vara upptagna av att ta den perfekta bilden.

Selfies – eller självporträtt är en av de mest spännande bilder som jag tar, för även om jag tror mig veta hur jag ser ut, hur jag är, att jag är van vid kameran, situationen finns det ett mått av oförmåga att förutse resultatet som jag dras till. Med mig själv som modell kan jag fokusera på resultatet och inte modellens eventuella känslor inför resultatet. En selfie eller ett självporträtt bygger på att det är fotografen som är modellen på bilden (kortet), och svaret på googlingen är nog selfie eller självporträtt.

Är det kort som tas med digitala kameror eller är det digitala bilder som aldrig blir några kort?

Publicerat den
Kategoriserat som om fotografi

av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?

2 kommentarer

  1. Frida Kahlo, Vncent van Gogh – några av våra finaste konstnärer och de dyraste tavlorna handlade om självporträtt. De som har kunnat har alltid gjort. Nu kan alla göra. Klart att det blir hausse.

    Älskar dina bilder.

Kommentarer är stängda.