Styrkan i att fotografera tillsammans

18062014-DSC_3329Det finns få saker som jag kan tycka är så svårt som att arbeta tillsammans med andra. När man arbetar i grupp handlar det alltid om att kompromissa och välja tillsammans. Ibland kan ett bra samarbete leda till att det som blir resultatet är större/bättre än det man hade gjort själv. Tanken att fotografera tillsammans med någon annan, att dela motiv är något som jag aldrig trodde skulle vara så givande och utvecklande som det faktiskt är.

Jag har lyckan att ha en fotograf till kollega, en otroligt skicklig fotograf, Therese Tjernström, vars arbete bländar mig. När jag fick möjligheten att arbeta tillsammans med henne i vårt måndagsprojekt (i’m a human och bekantaobekanta) så var det med blandade känslor, hur skulle detta gå, skulle vi kunna arbeta tillsammans, skulle det bli bra?

Nu har vi gjort många måndagar tillsammans, och de är de bästa dagarna på hela veckan, måndagens lunch. Då går vi ut tillsammans och fotograferar, söker efter ett motiv, vi kan vara loja, oinspirerade, men det är ändå alltid så spännande att se vad resultatet blir. Jag häpnar ofta över Therese arbete, eftersom det är så inspirerande och annorlunda. Hon ser andra vinklar, har andra bildidéer och genom att titta på hennes bilder så lär jag mig, tänker så ska jag göra nästa gång, åh, den vinkeln skulle jag valt, den beskärningen, den bearbetningen tycker jag om.

  • Att arbeta tillsammans gör att jag dagar då jag inte riktigt vågar ta kontakt och fråga får hjälp av Therese, antingen genom att hon ger mig mod, eller genom att jag kan gömma mig bakom henne och hon frågar…
  • Att arbete tillsammans gör att jag lär mig se nya möjligheter och nya bilder, idéer som jag inte sett om det inte hade varit för att jag stått bredvid och sett henne trolla med sin kamera.
  • Att arbeta tillsammans gör att jag kanske blir en lite bättre fotograf, lite bättre på att se på bilder och bildmotiv som inte är mina vanliga.

Om du fotograferar och inte har arbetat tillsammans med en annan fotograf, så kan jag verkligen rekommendera det. Prova att fotografera tillsammans med en annan fotointresserad, gör ett projekt tillsammans, så ska du se att du kommer att växa som fotograf och lär dig massor. När vi fotograferar tillsammans, och samma motiv så innebär det att vi får en möjlighet att se en annan lösning, en annan bild, som inte är min, och jag lär mig hur en annan fotograf tar sig an en modell, eller ett motiv, och sedan se resultatet, och jag kan lära, imitera och sedan försöka göra samma sak… fast på mitt sätt.

Tusen tack Therese för att vi gör dessa projekt tillsammans!

Publicerat av

Kristina Alexanderson

Kristina Alexanderson är den som skriver och fotograferar för den här bloggen som handlar om att vara människa, bli sedd och se andra. Välkommen!

2 reaktioner på ”Styrkan i att fotografera tillsammans”

  1. Jag blir rörd och glad. Rörd för fina ord och glad för att jag känner precis likadant. Jag är så tacksam över måndagarna. Tack, STORT tack, för att vi gör det här tillsammans. Jag vill alltid fotografera så här.

    Och jag måste passa på att kommentera bilden. Jag gillar den intensiva blicken du har fångat. För mig visar den njutningen av cigaretten samtidigt som den är närvarande. Jag älskar att damen i bakgrunden tittar på fotografen. Nästan som om hon stirrar ut honom och speglar tabun i rökning. Fabulös.

Kommentarer inaktiverade.