15 december 2015

Sitter på t-banan. Det är lunch och jag är påväg mot ännu en fotosession. Vad förväntas av mig, vad tänker min modell på? Vad hoppas de på när de sa ja…

Möter Niklas på Malmen, där han väntar eller har jobbat hela förmiddagen för att vi ska mötas. Jag vet knappt var jag ska plåta,så mitt fokus är att hitta en schysst foto-spot, har aldrig fotograferat vid Medborgarplatsen tidigare, men vet att Björns trädgård är ok, så jag satsar på parken.

När jag väl hittat en plats bestämmer jag mig för en plats, en buske, eller ett träd. Märkligt, återigen tänker jag på barnen som brukar få stå i buskar. Niklas tvekar inte en sekund.

Ser direkt att bilden är precis den jag vill, Niklas hår, hans skägg, blick får mig att tänka på all ikoner jag tittat på, busken skapar en törnekrona, vad mer kan jag begära så här i juletid?

Vi är klara när Niklas säger:

Ska du inte fråga något?

Lite tagen på sängen, svarar jag: är det något som jag borde fråga. Får ett svävande svar.

Nu tänker jag att jag borde ha fråga massor, som varför? Men jag var så låst i tanken att jag måste hitta en bra spot, en bra plats som fungerar för den här bilden. Och när jag ser resultatet njuter jag fullt ut. Tack Niklas, för att du väntande, för att du trollade och för att du var min modell i projektet som skildrar de dagar som lackar mot jul.

Publicerat av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?