Om bloggen

Det här är en blogg med bilder, av människor och om människor. Ambitionen att mina bilder ska berätta något om de människor som jag fotograferar, men kanske säger bilderna mer om mig än om de som de föreställer…

”Ser du mig” startade som en idé att fotografera mig själv. Det är dock ett projekt, som vuxit till att handla om att utforska vad det innebär att vara en människa, och det undersöker jag genom att fotografera mig själv och/eller andra. Mina bilder (alltså de bilder som inte är beställda, se taggen ”porträtt”) handlar det om att utforska människans inre väsendes kulisser, för i utforskandet av det så lär jag mig mer om mig själv. För mig är att fotografera ett sätt att leva, just nu kan jag inte leva utan att få fotografera.

2016 -projekt Den Misstänkte handlar om vilka vi blir genom de bilder vi väljer, ett projekt som jag gör tillsammans med Therese Banström. Vi tar varsin bild, ser vi samma person, är det samma kontext eller inte. Jag fortsätter även med ett självporträtt projekt, Bilden av mig – vem är jag denna vecka? , vilket är ett analogt projekt.

Bakgrund

Jag startade bloggen 2013, för att publicera mitt 365-självporträttsprojekt (att jag fotograferar en bild om dagen, samt publicerar den samma dag) på temat ”Ser du mig”. Det handlade om mig, och jag var den enda modellen. Men ganska snart insåg jag att jag kan  inte bara fotografera mig själv, jag behöver se andra människor, spegla mig i dem och där föddes porträtten.

Projektet ”Ser du mig” fortsatte in i 2014 när jag inte riktigt kunde släppa taget om idéen att plåta ett självporträtt om dagen. Under 2014 gjorde jag även anar som att genomföra ett måndagsprojekt med min kollega Therese Tjernström som handlar om att fotografera främlingar.

Två år med dagliga bilder på sig själv, fick mig att ta en paus, och arbetar återigen på samma tema som allt startade i:

”Genom att föra er in i mitt väsens kulisser tvingas jag själv retirera till ett ännu större djup”

I och med att jag inte publicerar lika mycket, så ägnar jag mer tid åt att reflektera, bildreflektioner och tankar kring bilderna, som en del av 2015.

Projektet ”Ser du mig” startade som en idé att fotografera mig själv på hotellrum som jag bor på. Det är dock ett projekt, som vuxit till att handla om att utforska vad det innebär att fotografera en människa, mig eller andra. Inom ramen för alla bilder handlar det om att utforska mitt inre väsendes kulisser, för i utforskandet av det så lär jag mig mer om mig själv.

jag1

Undrar du över något hör av dig! Jag nås enklast på mejl: kristina.alexanderson[at]gmail.com, tveka inte.

Kristina Alexanderson 11 januari 2016