Jag brukar ibland prata om mitt fotografi i ytterligheter kring vad som driver en fotograf – viljan att fotografera eller viljan att bli sedd (att andra ska se det man fotograferat.

Ofta tänker jag mig detta som en skala där den ena ytterligheten är att fotografen fotograferar för att andra ska se de bilder som h*n skapar/gör fotograferar/ser. Fotograferandet sker för att fotografen vill att bilden ska betraktas. Den andra är en fotograf som vill fotografera ta bilder/skapa bilder men som inte bryr sig om betraktaren. Urtypen för den ytterligheten skulle kunna vara Vivian Maier, som fotograferade för sig själv hela livet, men som aldrig framkallade alla sina bilder.

Jag har alltid sett mig som en som fotograferar för att jag vill att andra ska se det jag gjort, men med tiden har jag blivit mer och mer förstående inför den andra ytterligheten den som tar bilderna för sig själv och som inte behöver eller ens visar upp dem för andra.

28052015-DSC_9068

Tack Camilla för att du påminde mig om hur vacker denna bild faktiskt är! Och du är en otroligt närvarande modell, hälsa dina elever det.

Publicerat av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?