Husgudar! – en av mina är Sally Mann

Bilder och bildspråk är olika, vi inspireras av olika fotografer och olika bilduttryck. En av de fotografer som jag tycker är extra spännande och som jag nog skulle säga är en av mina ”husgudar” är Sally Mann. Och jag är extra förtjust och återkommer ständigt till hennes bilder av hennes familj, av hennes barn. De bilder som väckte sådan debatt. Främst kanske för deras nakenhet. Sally Mann anklagades att utnyttja sina barn, göra dem till objekt för betraktare med oanade avsikter.

Jag tittar på hennes familjebilder, och ser en värld, en lek där hon och barnen möts kring det som de skapar tillsammans. Och jag blir alldeles lyrisk. Sally Mann har just skrivit sina memoarer och där diskuterar hon bland annat debatten och stormen kring kring bilderna på hennes barn som publicerades i en bok som heter ”Immediate Family” och bland annat skriver Mann:

“The fact is, that these are not my children; they are figures on silvery paper slivered out of time. . . . These are not my children with ice in their veins, these are not my children at all; these are children in a photograph.”

Jag läser detta och inser att hon lyckas formulera det som jag själv känner inför de självporträtt som jag tycker bäst om, de är inte bilder av ”mig” utan bilden av en kvinna, som jag har fotograferat och som tillsammans med mig skapat en bild.