Jag fick det ärofyllda uppdraget att få fotografera Sara Brunn när hon skulle få pris av Vitterhetsakedemin, och priset delas ut på Riddarhuset i Stockholm.

Sara Bruun
Sara Bruun med familj utanför Riddarhuset

I vårens snålblåst hade Sara med familj gått in för att slippa frysa. Jag som var lite senare på plats hade med omsorg valt kläder för uppdraget: finklädd i känning, toppluva och min orangea jacka – mitt vanliga jag med andra ord. Utanför riddarhuset står en vakt med högtidlig utstyrsel och hatt.Väl framme frågar med min mest finstämda röst:

-får jag komma in…

Svaret från vakten kommer efter att han snabbt granskat min utstyrsel, utan tvekan

-Nej.

Jag inser att jag är underklädd, tillhör pöbeln. Jag platsar inte in. Riddarhuset, Vitterhetsakademin är ingen plats för mig, här får inte  vi ”vanliga” människor komma in. Vad ska jag göra? Gå därifrån med sänkt huvud och inse att jag inte platsar … eller hur gör man? Jag använder internet och skickar ett meddelande till min modell och skriver: ”Jag får inte komma in.” Står kvar trotsigt och väntar…  Saras man kommer genom dörren och säger:

-Hon tillhör oss.

Varpå vakten säger,

-Hon kan få komma in om hon drar ner kjolen.

Min klänning hade krupit upp när jag sprungit och sitter långt upp på benen. Jag visar större delen av mina kalasbyxor, men det är inget som jag gjort med flit och om nu vakten tycker att kjolen jag har på mig sitter oanständigt borde han haft anständigheten att säga: ”din kjol har åkt upp du kanske vill dra ner den…” Men varför ska man visa medmänsklighet när man har till uppgift att skiljer folk från folk utifrån hur de ser ut, eller vad de har på sig.

Jag fick komma in, med toppluva och klänning i passande längd 😉  Sara och hennes familj var underbara, precis som alltid. Det blev en fantastisk stund. Stort tack för att jag fick förtroendet.

21032016-DSC_8520 21032016-DSC_8477

Publicerat av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?