en bild att gilla – vad innebär det?

Jag värjer mig ständigt mot det mätandet som all form av publicering innebär. Jag försöker hålla mig i skinnet och inte tänka att jag ska publicera saker som andra ska gillar, dela och sprida, och att det skulle vara måttet på att jag gjort något som faller andra i smaken. Jag försöker publicera, sprida saker som jag tycker om, som jag tycker är viktiga och som jag upplever som relevant för sammanhanget. Publicering av bilder är många gånger ett sätt för mig att sätta punkt på ett arbete. Och visst vill jag visa, visst vill jag att ni ska gilla, eller ogilla, eller åtminstone reagera.

tjuvkik
tjuvkik

Jag har under en lång tid funderat mycket kring vilka profilbilder som får mina vänner att reagera, att ”gilla” eller kommentera på. Genom min profilbild på Facebook har jag prövat och sökt se vad som ses som ”gillbara” bilder, samt vilka bilder som inte är gillbara. Jag har en tes som jag prövat och när Christina Löfving valde att publicera en mer oortodox profilbild och min teori även stämde med reaktionen som hennes val av profilbild fick. Men så kommenterade jag på bilden och sedan var resultatet inte lika entydigt. Så mina iakttagelser är inte entydiga eller statistiskt säkerställda. Jag kan inte heller säga att det är representativt för någon annan än mig och mitt nätverk av vänner på Facebook.

Facebook är en av de viktigaste plattformarna för att publicera bilder på nätet. Varje dag publiceras massor med bilder på Facebook. Jag publicerar främst bilder här, men lägger mycket omsorg på de profilbilder som jag publicerar på Facebook. Jag vill att dessa ska vara bra bilder som tydligt och klart representerar mig.

Profilbilder på Facebook är vanligtvis porträtt. När jag tittar på den återkoppling som jag fått kring valet av mina profilbilder, av de som är mina fb-vänner, så tyckts en slutsats bli att profilbilder ska vara realistiska och tydliga så att betraktaren kan se mig, att den som är på bilden är jag. Slutsatsen drar jag utifrån den återkoppling, som jag får och de bilder som mina vänner föredrar att gå i dialog med. Det vill säga Kommenterar och ”gillar”. Den profilbild som flest gillat som jag använt är följande bild (tagen av Peter Alexanderson)

profilbildfb

Varför gillas den här bilden? Jo den berättar precis vad den är. En bild av hur jag kan se ut. Den är tydlig och jag ler lite åt fotografen. Ljuset är dessutom till bildens fördel.

De profilbilder som jag har fått mest återkoppling kring är just bilder som tydligt föreställer mig och där betraktaren tydligt ser mig, som dessa (fotograf Kristina Alexanderson):

profilbild3fb profilbild4fb

Men naturligtvis finns det undantag och det är den här bilden som jag själv är fotograf till.

profilbild2fb

Det är spännande att just bilden ovan kom att få så mycket återkoppling. Det förvånar mig än idag…

Den profilbild som jag använder just nu har inte fått någon återkoppling på Facebook. Det betyder ju inte att den inte uppskattas, eller inte att mina vänner reagerar på den, men en enkel tolkning på bristen av återkoppling skulle kunna vara att det är en ”mindre bra” profilbild…

in the frame

Bilden är i min bildvärld tydligt föreställande och ger en tydlig bild av mig, frågan jag ställt mig är varför får den ingen öppen återkoppling (reaktion från mina vänner, ingen som gillar, ingen som kommenterar)? Är det för att jag har händerna framför ansiktet? Är det för att bilden är ”dålig”, svår att förstå eller varför?

Eller är det för att den är som kejsarens nya kläder…

#blogg100

Publicerat av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?

Ett svar på ”en bild att gilla – vad innebär det?”

Kommentarer inaktiverade.