Kategorier
om fotografi

den perfekta bilden – vad handlar den om?

06042015-perfekta bilden

En bild handlar ytterst om två saker, att kunna hantera tekniken, kompositionen och sitt arbetsflöde och genom detta förmå berätta det som man vill berätta. Fotografi handlar om att förstå teknikens möjligheter -kamerans (om du fotograferar) för att skapa de bilder som du vill för att kunna berätta det du vill.

Att skapa fotografiska bilder handlar om två frågor:

1. Vad vill du berätta?

Varför tas/skapas bilden. Är det för att dokumentera, för att öva, för att berätta hur det är att vara människa, är det för att skildra ditt favoritlandskap, eller är det för att tolka ett tema, eller vill du roa? Vad vill du?

På den här bloggen har jag velat berätta om människor, om att vara människa, men jag har också velat utforska modellfotografi, att undersöka om jag kan fotografera människor, ansikten och det är dessa frågor som jag velat berätta om, genom mina bilder.

Nästa steg i arbetet med bild handlar om

2. Hur vill du berätta?

Fotografi använder en kamera som hjälpmedel, ett verktyg för att berätta. I mitt arbete med fotografi har det handlat mycket om att förstå hur jag ska  använda det verktyget, för att stärka och tydliggöra berättelsen. I hur:et finns det massor med tips som du kan ta till dig kring perspektiv, komposition, fokus, inställningar och tekniker som du använder i framkallningen av din bild (efterbearbetningen).

Just nu leker jag med tanken att pröva att skapa porträtt utan ansikte, just nu.