Kategorier
porträtt

Att ställa ut – några reflektioner

Jag har ägnat sommaren åt att göra ett projekt som landade i ett verk, som jag ställde ut på en grupputställning på Valand. Och nu sitter jag och har precis tagit ner bilderna och ska försöka sammanfatta mina insikter.

Mitt verk skulle hela tiden bli en bok, en bok som jag inte riktigt är klar med, eftersom jag ännu inte har riktigt fotograferat klart, inte ännu inte fått med alla bilder som jag tycker representerar det som jag vill gestalta. Och det ska inte heller detta inlägg handla om. Jag ska skriva om att ställa ut.

Jag tänkte innan att det tar inte så lång stund att hänga fyra bilder som pga misstag blivit tre… det kan knappt ta en timme eller två. Men det tog tid, eftersom när man har en grupputställning behöver man placeras utifrån vad andra har gjort, oh jag hade en bok, och tre bilder… tänkte ta två eftersom det skulle vara lättare att hänga, men det ändrade jag eftersom jag fick en hel vägg… att hänga mina tre bilder på… det såg för ynkligt ut så jag langade fram mina två reservbilder. Här hade jag önskat att jag hade valt att framkalla fler… så att jag kunde välja från fler, ge en bredare bild av mitt verk. Så ska du ha en utställning – tänk på att ta med fler bilder än de du tänkt från början – så att du kan ändra dig när du ser rummet, väggen, platsen. Eller ännu bättre scanna rummet innan på riktigt och gör en skiss ordentlig innan du börjar sätta upp bilderna.

Det var urvalet.

Sedan var det upphängningen

Beslutet var att vi skulle hänga verken på 137 cm höjd, så att mitten av verket hängde på 137 cm från golvet. Jag önskar att jag hade gjort en skiss med det måttet som utgångspunkt och ritat in avstånd, nu fick jag räkna och göra skiss på plats, och att hänga visade sig inte vara min starka sida. Så en skiss hade hjälp, speciellt när jag blev lite stressad över alla som stod med vattenpass och mätte rakt och snabbt.

Väl på plats hade jag önskat att jag hade haft en poetisk text… skriv något fint om det du gjort… Det blir bättre då…

Hmm Sedan hade jag boken också på ett podium – fint, den tycks att ha blivit läst för den är full med fläckar. Jag behöver göra en ny. Men först ska jag bli klar.

Så ska du ställa ut…

  1. kolla in rummet
  2. gör en skiss
  3. ha koll på alla måtten
  4. gör en skiss med måtten för alla bilder som ska upp på väggen
  5. ha med dig bilder så du kan byta när du ser bilderna på plats…

Det var mina tips

Kristina

Av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?