Är ögonfransar något som bara flickor har?

Jag går som sagt en kurs i abstrakt fotografi och har kommit till vecka tre, den här veckans uppgifter hade temat, selektivt perspektiv och kort skärpedjup, helst på ett vardagligt objekt. Att fotografera vardagen nära i ovanliga perspektiv kändes inte speciellt utmanande, (just nu) så jag valde att utgå från att porträttera människor men nära, nära och med i ett selektivt perspektiv.

Som modell valde jag mig själv för två bilder och för de andra två bilderna valde jag att använda barnen. Jag har en soft spot för händer, så när det kom till bilden av mig valde jag mina händer som motiv, vilket du kan se nedan:

01022014-back 01022014-chest

I samtalet kring bilderna blev det klart att det var svårt att se att det var mina händer och att det var venerna på dem. Min lärare förundrades över att det var en kvinnas händer, venerna upplevde han som så grova och även huden på handen, det var som det var en boxares hand som jag fotograferat. Jag smålog och tänkte att kvinnors händer ska vara mjuka sensuella och lena, medan mäns ska utstråla styrka och kraft.

Mina två andra bilder med selektivt perspektiv och fokus var två bilder på ögonfransar. Mina pojkar har alla undersköna ögonfransar och med lite övertalning så var de med på att vara modeller för uppgiften.

Bilderna blev så här:

02022014-KRI_6557
Atlas eyelashes
02022014-KRI_6566
A boy

I samtalet om dessa två bilder utbrast en förvånad deltagare:

-Är det en pojke som du fotograferat, med så långa ögonfransar… De är stå typiskt kvinnligt med ögonfransar, att jag som betraktare studsar på att du valt att skildra en pojkes ögonfransar.

Sedan pratade vi om faran med ett motiv som alla tycker är vackert. Och om bilden av något som vi upplever som vackert blir vacker för att det är en vacker bild eller om den är vacker för att det är ett vackert motiv. En fråga värd att fundera kring.

Jag undrar dock mycket över manligt och kvinnligt samt normer. Sedan ska jag fundera kring motivval och vad som gör en bild vacker, om det är motivet eller hur bilden är gjord…

Nedan kan du njuta några bilder till av ögon, pojkögon med ögonfransar.

boy 02022014-KRI_6555

Publicerat av Kristina

Är fotograf och den som använder bild för att hitta svar på frågan: vad innebär det att vara en människa?